- Proforma fatura
(İhracat pazarlamasında kullanılan en önemli belgedir. Ön anlaşma belgesidir.)
- Ticari fatura
(Proforma’nın aksine ihracatçıya çeşitli mali sorumluluklar yükler. Aslı Türkçe düzenlenir.)
- Çeki listesi
(Araca yüklenen ve ihracata konu olan malın; koli, paket, rulo ve kutu gibi ambalajlama çeşitlerine göre adetlerinin belirtildiği bir paketleme listesidir.)
- Menşe şehadetnamesi
- Dolaşım belgesi
(Bu belgeler malı alan yani ithalatçının bulunduğu ülkeye göre değil, malın gideceği ülkeye göre düzenlenir.)
- Uluslararası hamule senedi
(Uygulamada kamyon konşimentosu olarak da bilinir. Karayolu taşımacılığında Ticari Mallar Güzergah Anlaşması imzalanmış ülkelere yönelik yapılacak karayolu taşımacılığında kullanılmaktadır.)
- CIM hamule senedi
(Demiryolu taşımacılığına yönelik bir taşıma belgesidir. Bu belge aynı zamanda ihracatçı ve ithalatçı arasında bir taşıma sözleşmesidir.
- Havayolu konşimentosu
(İhracat pazarlamasına konu olan malın havayolu ile taşınması durumunda kullanılan taşıma belgesidir. Bu belge kargo firması tarafından düzenlenir.)
- Deniz konşimentosu
(Denizyolu taşımacılığında kullanılır. İşlevsel olarak CRM ve CIM ile aynı özellikleri taşır. Ancak bu belgelerden en büyük farkı kıymetli evrak özelliğine de sahip olmasıdır.)
- Tır karnesi
(Bu belge uluslararası nakliyeciler derneği tarafından yine uluslararası taşımacılık yapılan firmalara parayla satılan bir ihracat belgesidir.)
- Transit (aktarma) beyannamesi
(Uygulamada manifesto olarak da bilinir. Transit beyannamesi yurtiçinde herhangi bir iç gümrükte gümrüklemesi yapılan ve ihracata konu olan bir malın yine yurt içinde gümrüğe nakliyesi sırasında kullanılır.)
- İhracatta gümrük beyannamesi
(Gümrük vakfı tarafından 4’lü ve 8’li takım olarak bastırılan ve yine sözü edilen vakıf tarafından satılarak ihracatta kullanılan en önemli belgelerden biridir.)
Kampüste Daha Fazlası Var