Kriz Yönetimi
Kriz birden bire ortaya çıkan, önceden öngörülemeyen, beklenmedik olağandışı bir durum ve sorundur. Bu nedenle kriz, örgütsel yaşamda yönetilmesi gereken önemli bir olgudur. Ancak daha önemlisi, sorun çıkmasını ve krize düşülmesini baştan önlemektir. Çünkü krizi önlemek kolaydır ama kriz çıktıktan sonra onu yönetmek zordur.
Örgütsel yaşamda kriz genellikle yöneticilerin bilgisizliği ve beceriksizliği sonucu ortaya çıkar. Çünkü becerikli, bilgili ve tecrübeli bir yönetici kriz çıkmadan önce gerekli yönetsel ve ekonomik önlemleri alır.
Bu yüzden kriz yönetiminde önemli olan krizi önlemek, doğan krizi de fırsata dönüştürmektir.
ÖRGÜTLERDE KRİZE YOL AÇAN ETMENLER
Örgütlerde krize yol açan iç ve dış etmenler vardır. İç etmenler daha çok örgütten, yönetimden, yöneticiden, personelden, bütçeden ve teknik donanımlardan ileri gelen etmenlerdir. Örneğin örgütün yapısal bozukluğu yada işleyiş bozukluğu, bütçe yetersizliği ve yöneticilerin beceriksizliği krize yol açan etmenlerdendir.
Örgütte krize yol açan dış (çevresel) etmenler ise, ülkenin sosyal, siyasal ve ekonomik sorunlarıdır. Ülkede meydana gelen siyasi değişiklikler, özellikle askeri darbeler, büyük çapta hukuki düzenlemeler, ülkede kaynak kıtlığı ve enflasyonlar, ülkede veya bölgede meydana gelen doğal afetler örgütleri etkileyen dış etmenlerdir.
Kriz Yönetimi Teknikleri
Kriz yönetiminde üç önemli dönem vardır; kriz öncesi önlemler dönemi, kriz yönetimi dönemi ve kriz sonrası çözüm ve değerlendirme dönemi.
- Kriz Öncesi Dönem: Kriz yönetiminde en önemli dönem kriz doğmadan gerekli önlemleri almaktır. Örgütte yönetim olarak gerekli önlemleri zamanında alarak krizi önlemek en uygun, en kolay ve en ucuz kriz önleme yöntemidir.
- Kriz Dönemi: Kriz ortaya çıkınca başlayan kriz sürecidir. Kriz döneminde özellikle yöneticiler ve çalışanlar arasında büyük bir korku ve panik oluşur. Hatta bu korku, panik ve stres krizi daha da arttırır. Bunun sonucunda örgütsel etkinlikler ve çalışmalar aksamaya başlar. Yöneticiler iç ve dış baskılar altında kalır. Kriz yönetimi zorlaşır.Örgütler uyulması gereken kriz yönetimi teknikleri:
* Kriz çağrı planı hazırlanmalıdır.
* Kriz yönetim nedeni planlanmalıdır.
* Kriz ekipleri oluşturulmalıdır.
* Sürekli çalışma esas olmalıdır.
* Kriz iletişim sistemi kurulmalıdır.
* Otorite sağlanmalıdır.
- Kriz Sonrası Dönem: Her kriz örgüt ve yönetim için pahalı bir ders ve deneyimdir. Ancak bu deneyim tekrar yaşanmamalıdır. Krizden alınan dersler ve tecrübeler ortaya konmalı, tekrar kriz durumuna düşmemek için gereken önlemler önceden alınmalıdır.
Niçin kriz oldu? Krize düşmemek için ne gibi önlemler alınmalı? Krizden çıkarılacak dersler ve deneyimler nelerdir? Kriz yönetiminde karşılaşılan sorunlar nelerdir? Krizden nasıl yararlanılabilir? gibi sorular ortaya konulmalı ve kriz fırsata çevrilmelidir.